Pazartesi, Aralık 14, 2009


Andrews McMeel yayınevi Ekim 2009'da Peanuts'ın (Ülkemizde yayınlandığı adıyla Snoopy60. yılını kutlamak için içinde Schulz'un çizdiği bütün Peanuts bantlarının bulunduğu bir koleksiyon kitabı hazırlamış.

Kitabın içinde Schulz'dan alıntılar ve bütün Peanuts bantları çizildikleri tarihlerle beraber yer alıyor.

Kitap; Pete Docter (Monsters Inc. ve UP! filmlerinin yönetmeni) tarafından yazılmış bir önsöz ve dul karısı Jean Schulz tarafından yazılmış bir giriş yazısıyla beraber 1950'ler, 1960'lar, 1970'ler, 1980'ler, 1990'lar ve 2000 yıllarındaki yayınlardan 6 bölümden oluşmakta.

Karikatürlere alt ve üst notlar eklenmiş. (Mesela Charlie Brown'a ilk zigzaglı kazağı 21 Aralık 1950'de giydirmiş.)


Charles M Schulz 14 Şubat 2000'de uykusunda hayata gözlerini kapamasından saatler önce 13 Şubat 2000'de son karikatürünü yayınlamış ve okuyucularına emekliliğe ayrılmak zorunda olduğunu belirtmiştir. Peanuts serisinin son karikatüründeki son cümlesi şu olmuştur;

"Charlie Brown, Snoopy, Linus, Lucy... onları nasıl unutabilirim ki..."

Celebrating Peanuts: 60 Years

Her karikatür severin ve her karikatür çizerinin kütüphanesinde olması gereken bir referans eser, aynı zamanda sizden sonraki kuşaklara Snoopy kültürünü aktarmanın en ideal yolu. Kitabın Türkçesi yok, zaten basılma ihtimali de yok. Ben D&R mağazasında buldum ama galiba Türkiye'ye az sayıda gönderilmiş, olmadı ABD'den gelecek olan arkadaşınız varsa ve bavulunda yeteri kadar yeri varsa mutlaka kendinize bir tane getirtin. ABD satış fiyatı 75$ (Ben burada 146 TL'ye aldım) ama sıkıntı şu ki kitabın boyutları 33 x 25.5 x 5 cm ağırlığı da bi 5 kg kadar var hani "tuğla" gibi. Kitabın dışında cildinin korunması için bir adet de sertleştirilmiş kartondan kumaş kaplı kalın saklama kabı var.

Bu koleksiyon kitabı Charles M. Schulz'a bir nevi saygı duruşu olarak kitaplıklarda yerini buluyor.

Charles M. Schulz hakkında daha fazla bilgi için: Schulz Museum

Hiç yorum yok: